Viktigt att tänka på då man köper en schäfer

schäfer valp
Hunden sägs vara människans bästa vän, och idag finns en mängd raser att välja bland som passar olika typer av människor. För den som vill ha en större, självsäker hund som både är intelligent och gillar fysisk aktivitet är schäfer ett utmärkt val. Denna imponerande hund är bland de populäraste hundraserna i världen och detta av goda anledningar. Dock är det viktigt att tänka på vissa saker innan du bestämmer dig för att bli schäferägare, så att du garanterat får den välmående, kära vän du vill ha.

En hund med mycket energi

Schäfern är en stor hund som tycker om att röra på sig, varje dag. Detta innebär att du som ägare måste ha både tiden och utrymmet för att kunna motionera din fyrbenta vän flera timmar om dagen. Om du arbetar heltid gäller det att antingen kunna ta med hunden till jobbet så att den får röra på sig kontinuerligt under dagen eller kunna åka hem under lunchen. Ett tredje alternativ är naturligtvis att dela på ansvaret med flera familjemedlemmar som även de kan ta ut hunden på promenader. Minst tre gånger per dag är idealt, och gärna en timme eller mer varje gång. I dagens hektiska samhälle är många väldigt upptagna, men även då du har fullt i ditt schema måste du göra utrymme för schäferns stora behov av motion. Detta är väl spenderad tid då det resulterar i en frisk och glad kompanjon som kommer dela ditt liv under många år.

Bli inte överlistad

Det många dras till när det gäller denna tyska hund är dess intelligens. Detta ställer också stora krav på dig som ägare. Hur gullig och oskyldig en liten schäfervalp än verkar så växer den fort, och liksom en tonåring kommer den att försöka testa dina gränser till max. När tålamodet är på väg att tryta, andas djupt och kom ihåg att skrik, precis som med tonåringar, inte hjälper. Istället krävs en lugn men bestämd och auktoritär hand för denna hundras, och dessutom gäller det att alltid vara konsekvent. Om du ena dagen säger att hunden får vara i soffan och nästa dag inte så vinner du inte särskilt mycket respekt, och du kan då räkna med dåligt uppförande från din schäfer.

Välj noggrant

Tyvärr dras de flesta raser idag med genetiska problem och sjukdomar som uppstått på grund av oaktsam avel, och detsamma gäller även schäfern. Se därför till att göra ordentliga efterforskningar innan du bestämmer vem du ska köpa din efterlängtade valp ifrån. Seriösa uppfödare avlar inte på hundar som har fysiska problem och brister och de kan ge dig stamtavlor och veterinärintyg som garanterar valpens och dennes föräldrars hälsa. Priset kan också vara en indikator, och för en schäferhund med bra stamtavla bör du räkna med att betala omkring tolv tusen kronor. Detta är ett lågt pris för en frisk hund, som kommer förgylla din vardag under många år framöver.

Kom-ihåg vid köp av Schäfer

* Välj uppfödare med omsorg.
* Ta reda på så mycket du kan om föräldradjurens och syskonens bakgrund innan köp.
* Försök att träffa modertiken tillsammans med valparna.
* Köp ALDRIG en valp för att du tycker synd om den.
* Ett för lågt pris bör ifrågasättas