Att tänka på när du försäkrar din schäfer

Det är viktigt att ha en bra försäkring på sin schäfer om något skulle hända. Står man utan en försäkring riskerar man oerhörda kostnader om schäferhunden skulle behöva vård. En bra hundförsäkring består vanligtvis av en veterinärvårdsförsäkring och en livförsäkring.

Att försäkra schäfervalpen

Om man lagt omkring 12000 kronor på en schäfervalp så ska man givetvis följa upp köpet med att teckna en försäkring. Inte bara för att få tillbaka pengarna om något skulle hända, men framförallt för att aldrig hamna i dilemmat att man inte har råd att vårda hunden hos veterinären. Alltför många hundar tvingas till avlivning för att husse och matte struntade i försäkringen så till följd skulle operationskostnaderna bli alltför höga.

En klok rekommendation som många försäkringshandläggare brukar lyfta är att försäkra valpen lite extra, jämfört med den vuxna hunden. En valp är nämligen inte lika mogen som den vuxna hunden och kan därför lättare skada sig. Många ägare till schäfervalpar vittnar om valpar som gärna äter alltifrån sten till inredningsdetaljer. Dessutom är valpen känsligare än en vuxen hund för exempelvis förgiftningar, så som av paddor, svampar eller ormbett.

hundförsäkringar

Den vuxna schäferhunden

Schäferhundar har precis som andra hundraser olika rastypiska problem som uppfödare bör göra sitt yttersta för att inte avla vidare. En utav dom är ryggproblem. Man bör därför undersöka att de rastypiska problemen innefattas av försäkringen och inte står som undantag.

Om du som schäferägare tänkt att använda din schäfer till aktiva hundsporter eller som tjänstehund kan även det innebära en förhöjd skaderisk när det gäller framförallt rygg och leder.

Många försäkringar ger dock ersättning i samband med exempelvis diskbråcksoperationer. Om din schäfer som vuxen får problem med ryggen kan det också vara mycket värt om försäkringar täcker kostnader i samband med rehabilitering.

 

Det är mycket som skiljer mellan olika försäkringsbolag

Om man jämför försäkringsbolagen med varandra ser man snart att det skiljer en hel del. Vid sjukdom har exempelvis alla försäkringsbolag karenstids.

En annan skillnad är maxersättningen per år vid veterinärvård, det varierar stort mellan 20.000 upp till 100.000 kronor. Här är det givetvis inte bara det ekonomiska värdet som är avgörande. En hundägare som står inför en veterinärkostnad upp mot 100.000 kronor måste också fråga sig om man av etiska skäl ska genomföra detta, eller om man istället väljer att avsluta detta här och nu. Det är svåra frågor, och den som varit i situationen att ens hund är allvarligt sjuk eller skadad vet att man i dom stunderna har svårt att fokusera på saker som försäkringar och belopp. Det är klokt att ha tänkt över detta i förväg.

Vad täcker inte försäkringen?

Ingen försäkring täcker beteenderubbningar, lynnesfel eller ovanor. Det bästa skydd man kan få för att undvika dessa är att köpa sin schäfervalp hos en seriös uppfödare. Det är bra att man fått träffa valpens föräldrar och gärna andra hundar i hundflocken, om uppfödaren äger flera hundar. En schäfer ska vara mentalt stabil och självsäker, samarbetsvänlig, tillgänglig och uppmärksam.

Vill du läsa mer om hundförsäkringar så besök hundförsäkring.nu där du får mer information och kan jämföra olika hundförsäkringar.