Ska man skaffa en han- eller honhund?

ska man köpa en hona eller en hane?
För den som går i funderingar på att skaffa en schäfer finns det många frågor man ställer sig, och en av de viktigaste är om man bör skaffa en hanhund eller en honhund? Det är omöjligt att säga vilket val som är bäst, du måste själv besluta vad som passar dig och din livsstil. Det som kan underlätta är att läsa på lite kring rasen, och få förståelse för vilka skillnader som finns mellan en hanhund och en tik. På så sätt kan du fatta ett informerat beslut och bli helt nöjd med din nya familjemedlem.

Temperament

Schäfrar är självsäkra hundar med ett jämnt och stabilt humör. De är mycket mångsidiga, då de är avlade för att vara både bruks-och sällskapshundar och de fungerar både som utmärkta familjehundar och effektiva vakthundar. Trots rasens allmänna egenskaper finns det naturligtvis skillnader mellan individer, och vissa av dessa hänger samman med hundens kön. Även om rasen inte på något sätt är farlig är det viktigt att notera att hanhundarna kan uppvisa mer aggression och dominant beteende än tikar. Detta behöver inte vara ett problem, men har du inte någon tidigare vana av att uppfostra hundar kan det eventuellt kännas tryggare att skaffa en tik. Dessa är något lugnare och är inte lika benägna att provoceras av andra hundar i ditt område.

Vill du avla?

Vissa vill ha möjligheten att sätta egna små schäfervalpar till världen, och är du en av dem faller sig valet naturligt på en tik. Innan du bestämmer dig för att para din tik med en lämplig schäferhane bör du se till att du vet vad du ger dig in på. Schäfertikar är kända för att få mycket stora kullar, tio till tolv valpar är inte ovanligt, och det kräver mycket tid och pengar att ta hand om dem alla tills de är stora nog för försäljning. Dessutom finns det väldigt många hemlösa hundar i världen, och även i Sverige är härbärgena fulla av dem, inte minst schäfrar. Så innan du sätter nya till världen bör du kanske fråga dig om det inte är bättre att adoptera några av de schäfrar som så gärna skulle vilja bli en del av ditt hem. Har du redan en schäfertik hemma behöver du dessutom inte oroa dig för bråk, jämfört med hanar är de vanligtvis mycket toleranta mot nykomlingar.

Fördelar med båda

Till syvende och sist är valet en smaksak, och alla du pratar med kommer hävda att deras hund är bäst. De som har hanhundar kommer att berätta för dig hur väl de vaktar huset och hur lojala de är med sin husse och matte medan de med en tik i sin ägo kommer att hävda att deras feminina sinnelag är lämpligare för barnen. Sanningen är att det finns fördelar med båda könen, och du måste helt enkelt själv känna efter vad som bäst passar din personlighet. Oavsett ditt val så kommer din schäfer garanterat bli din bästa vän livet ut.